[...] ważącego 100 kg, spożywającego 2g białka na każdy kilogram masy ciała (upraszczając zagadnienie zakładamy, że owa masa 100 kg jest beztłuszczową masą ciała). Policzmy teraz ile gramów węglowodanów i tłuszczów powinien zjadać, aby całe zjadane przez niego białko zostało użyte budulcowo. Na 200g białka (800 kcal) powinien on dostarczyć w [...]
[...] gramów wapnia przy czym 99% znajduje się w kościach. Tkanka kostna jest rusztowaniem dla naszego ciała i równocześnie magazynem, z którego organizm czerpie wapń i fosfor o ile jest jego zbyt mało w środkach spożywczych. Zawartość jego we krwi jest zawsze stała, nawet w ostatnim stadium zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy. Jest to reakcja [...]
[...] Mleko i kefir często produkowane są z proszku. Idziemy tu tropem wielkich koncernów zachodnich, które budują fabryki przetworów mlecznych w takich rejonach świata o taniej sile roboczej - np. w Maroku - gdzie w promieniu kilkuset kilometrów nie ma ani jednej krowy. A wszystko to dzieje się w majestacie prawa polskiego i unijnego. Cała żywność [...]
[...] tłuszcz i białko. Zbytnie ograniczenie węglowodanów często objawia się w braku koncentracji, czy bólów głowy, co raczej w wieku szkolnym ( i jakimkolwiek innym ) nie jest mile widziane. Węglowodany będą po prostu resztą. Rezygnujemy ze słodyczy - zawierają dużo węglowodanów prostych , często połączonych z niemałą ilością tłuszczy, co jest [...]
[...] składający się z białka i węglowodanów. Następnie 1 godzinę po tym posiłku , to czas ‘hulaj dusza piekła nie ma’. To pora kiedy jesz węglowodany, takie i tyle - ile chcesz. Węglowodany powodują że rosną mięśnie i komórki tłuszczowe ,często w tym samym czasie. Ale przez przesunięcie godzin, czy okresów kiedy jesz węglowodany - można [...]
[...] człowieka i muszą być koniecznie dostarczone w pożywieniu, oraz endogenne - czyli takie które bez problemowo wytwarzane są w ustroju człowieka. O ile aminokwasy egzogenne przede wszystkim są używane do budowy białek mięśniowych i innych tworzących ciało człowieka, to niedoceniane aminokwasy endogenne są niejednokrotnie [...]
[...] najłatwiej stracić motywację do dalszego ćwiczenia PeCo. Jeżeli zwątpienie cię dopadnie postępuj zgodnie z powszechnymi zasadami: przede wszystkim skup się na sobie, pomyśl ile może Ci dać wytrenowany wyskok. Staraj się podpatrywać swoich idoli w akcji (mixtape`y, nagrania, konkursy wsadów), słuchaj rytmicznej muzyki w trakcie wykonywania PeCo. [...]
[...] wszelkie dania typu "fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, potas powoduje zatrzymywanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]
[...] l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem [...]
[...] śniadaniem i podwieczorkiem są napoje proteinowe. Nie mniej, nie więcej. Możecie sobie wybrać. Na obiad ,, 1 pierś „ ( dajmy na to około 120 g świeżego mięsa ), nie wiadomo ile brokuł i - uwaga - 2 filiżanki gotowanego brązowego ryżu. Symbolicznie, ale niech już będzie. Pod pojęciem ,, brązowy ryż „ autor ma na myśli ryż częściowo łuskany ( w [...]
[...] wszelkie dania typu “fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, to potas powoduje zatrzymanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]
[...] Im większa ilość posiłków o mniejszej zawartości tym lepiej. Jedz dużo posiłków w ciągu dnia! Jednak nie mają być one przejedzone - "napchane" byle czym, w formie - ile wlezie! Poniżej przedstawiono dietę, która stosowana w takiej proporcji podczas ćwiczeń na pewno pozwoli zwiększyć ilość tkanki mięśniowej, a przy tym przybrać na wadzę! [...]
[...] będzie się kurczył i będzie bolał to jedziemy do lekarza. Wracając do “nadprodukcji krwi". Jest to popularny mit wśród osób, które “lubią krwiodawców, ale nie w rodzinie" (ile ja się z babcią nawojowalem o to oddawanie krwi). Jeżeli coś takiego się zdarza, to nie wynika to z samego oddania krwi, ale ma znacznie głębsze przyczyny. [...]
[...] zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale niewiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo [...]
[...] · 1 napój białkowy (przynajmniej 30g białka) na bazie mleka beztłuszczowego lub soku Może to być 1L mleka około 0% + szczypta czosnku z cebulą. 13:00 Posiłek 3 · 150g filetu z piersi kurczaka - zamiast kurczaka może to być ryż, kasza, ryba, wołowina. · 210g pieczonych ziemniaków · 100g zmiksowanych warzyw (polecam zmiksowaną marchewkę) + [...]
[...] wszelkie dania typu "fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, potas powoduje zatrzymywanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]
[...] Im większa ilość posiłków o mniejszej zawartości tym lepiej. Jedz dużo posiłków w ciągu dnia! Jednak nie mają być one przejedzone - "napchane" byle czym, w formie - ile wlezie! Poniżej przedstawiono dietę, która stosowana w takiej proporcji podczas ćwiczeń na pewno pozwoli zwiększyć ilość tkanki mięśniowej, a przy tym przybrać na wadzę! [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
[...] mąż mówi, że gdzieś wyczytał, że kobieta powinna zjadać 2000 kcal, w tym 300 g węglowodanów...i kto ma rację?? A wątpliwości zrodziły się z tego, że wyliczyłam sobie też ile białka, węglowodanów i tłuszczy powinnam jeść na redukcji.... 80 -106 g białka, 185, 5 g węglowodanów w dni treningowe i 153 g węglowodanów w dni nietreningowe, 26 g [...]